Anasayfaya Dön

JavaScript Nedir

JavaScript Nedir

Geçmişten günümüze javascript gelişimi, javascript nedir ve niçin kullanılır konuları anlatılmaktadır.

Geçmişten Günümüze JavaScript

JavaScript, bir Netscape çalışanı olan Brandan Eich tarafından 1995 yılının Eylül ayında 10 günlük bir süre içerisinde oluşturulmuş ve Mocha ismi verilmiştir. Dilin adı daha sonraları Mona ardından da  LiveScript adını aldı. Dilin ilk sürümleri özellikle Netscape’ye özgü idi ve sınırlı işleve sahipti ancak zaman içinde geliştirici topluluğunun da yardımıyla büyümeye devam etti ve JavaScript ismi verildi.

1996 yılında JavaScript resmi olarak ECMAScript adını aldı ve ECMAScript 2 1998’de,  ECMAScript 3 ise 1999 yılında geldi. Bu da günümüzün JavaScript’ine evrildi ve sadece farklı tarayıcılarda çalışmanın dışında aynı zamanda mobil ve masaüstü bilgisayarlar gibi farklı cihazlarda da çalışıyordu.

JavaScript o günden beri büyümeye devam etti ve 2016 yılı itibariyle web sitelerinin %90ların üzerinde JavaScript kullanmaya başladı. Sadece 20 yıl içerisinde ilkel bir dil halinden dünyanın en popular dili olmayı başardı. Eğer internet kullanıyorsanız, mutlaka JavaScript ile karşı karşıya gelmişsinizdir.

Javascript Nedir?

  • JavaScript, 1995 yılında Brendan Eich tarafından geliştirilmiş ve ağırlıklı olarak tarayıcılar üzerinde çalışır.
  • JavaScript bir script (betik) dilidir. Programlama dili değildir. Programlama dili kodları makine koduna çevrilip çalıştırılırken betik dil kodları yorumlayıcı (interpreter) tarafından yorumlanarak çalıştırır. 
  • JavaScript yorumlayıcı olarak tarayıcıları kullanır ve günümüzde tüm tarayıcılar tarafından desteklenmektedir. Kendi başına çalışan EXE, COM vb. dosyalar üretmez. fakat bir programlama dilinde bulunan değişkenler, karar yapıları, döngüler, fonksiyonlar gibi temel bileşenleri içerir.
  • JavaScript, c dilinin web sayfalarına uyarlanmış basit sürümü olarak düşünülebilir.
  • JavaScript, istemci (client) tarafında çalışır. Yani istemci tarafında çalışarak sunucu yükünü azaltır. Sadece kullanıcının tarayıcısında sonuçlar üretilir. (Sunucuda Çalışan verisyonları çıkmıştır. Node.js vs.)
  • JavaScript ile Java Programlama Dili karıştırılmamalıdır. Java Değildir.

Javascript Niçin Kullanılır?

HTML ve CSS ile oluşturulmuş neredeyse kullanıcıyla hiç etkileşimi olmayan web sayfalarına statik (durağan) web sayfaları denir.

Statik web sayfalarına javascript eklenerek kullanıcı ile etkileşimli, kullanıcı dostu olarak oluşturulan sayfalarına dinamik web sayfaları denir.

Dolayısıyla javascript statik web sayfalarını dinamik hale getirmek için kullanılır.